Finanční krize přibrzdila už i Čínu, tamní ekonomika rostla nejpomaleji za pět let

Peking - Finanční krize se již odráží i na hospodářském růstu takového giganta, jako je Čína. Ve třetím čtvrtletí tradičně rychle rostoucí čínská ekonomika zpomalila na 9 procent z 10,1 procenta v předchozím kvartále. Vláda nejlidnatější země světa se s tím odmítá vyrovnat a chystá opatření, která mají dopad globální úvěrové krize na domácí ekonomiku zmírnit.

Ve třetím čtvrtletí rostla čínská ekonomika nejpomaleji od třetího kvartálu roku 2003, kdy nemoc SARS zpomalila hospodářský růst země na 6,7 procenta. V loňském roce čínská ekonomika expandovala 11,9procentním tempem. Za prvních devět měsíců letošního roku dosahoval růst pouze 9,9 procenta. Ekonomové navíc upravují své odhady a tvrdí, že růst za celý letošní rok bude činit pouze 9 procent.


Na vině otřesy světového hospodářství

„Tempo růstu světové ekonomiky značně zpomalilo. V mezinárodním ekonomickém klimatu je více nejistých faktorů. Všechny tyto faktory začaly negativně doléhat na čínskou ekonomiku,“ popsal důvody zpomalení mluvčí čínského statistického úřadu Li Siao-Čchao.

Li Siao-Čchao, mluvčí čínského statistického úřadu:

„Čína je úzce spjata s vývojem světové ekonomiky. Nevidím žádné známky toho, že bychom se z finanční krize vzpamatovali.“

Těžkosti světové ekonomiky poškozují zejména čínské exportéry. Vyváží se stále méně, a řada společností orientovaných na export se proto řítí do problémů. Průmyslová výroba zpomaluje a podle odborníků se tento trend nepodaří jen tak snadno zvrátit. „Očekáváme další zpomalení růstu průmyslové výroby, protože odvětví orientovaná na vývoz, jako oblečení a hračky, bojují s vnějším oslabením a těžkým průmyslem, od oceláren po automobilky, se adaptuje na pokles domácí poptávky,“ předpověděl analytik JP Morgan Chase Jing Ulrich.

Vláda se chystá zasáhnout

I když čínská ekonomika zpomaluje, její růst zůstává ve světovém kontextu rekordní. I přesto ale jeho ochabnutí nahání čínské vládě hrůzu. Země si totiž potřebuje udržet vysoké tempo růstu, aby se podařilo zmírnit chudobu a minimalizovat případné propouštění, které by mohlo způsobit zvýšení politického napětí v zemi.

Čínský kabinet proto neváhal a připravil nová opatření na povzbuzení růstu. Chce přimět banky, aby půjčovaly firmám více peněz. Podporu ale podniky dostanou i ze státní kasy, bude navázaná na zavádění nových technologií. Mimořádnou pozornost chce vláda věnovat také obnově infrastruktury v oblastech střední Číny postižených květnovým zemětřesením, zvýšenou pozornost si žádá i systém sociálního zabezpečení.