Šéf Fedu Bernanke volá po dalším fiskálním balíčku

Washington - Slábnoucí americkou ekonomiku by měla podpořit další vlna rozpočtových opatření. Kongresmanům, kteří fiskálním kolem v USA otáčejí, to poradil nejvyšší představitel monetární politiky, šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. V obavě z protahování ekonomického útlumu tak svým projevem před rozpočtovým výborem Sněmovny reprezentantů podpořil nové stimulační iniciativy demokratů.

Vláda spolu s Kongresem na počátku roku, kdy na Spojené státy dolehla krize na trhu s nemovitostmi, podpořila ekonomiku balíkem daňových slev a investičních pobídek ve výši přes 160 miliard dolarů (2,9 bilionu Kč). K nynějším snahám demokratů, schválit další podobná opatření, se však Bushova administrativa zatím staví vlažně.

„Vzhledem k tomu, že ekonomika bude zřejmě po několik čtvrtletí slabá a s ohledem na riziko delšího útlumu, se úvahy Kongresu o fiskálním balíku zdají být v této chvíli vhodné,“ řekl Bernanke, který již sám nemá příliš možností ekonomiku povzbudit, základní úroková sazba je totiž v USA na 1,5 procenta a už prakticky nemá kam efektivně klesat.

Realitní a hypoteční krize přerostla v úvěrovou krizi, jež se v září prohloubila do globální finanční krize. Americká administrativa jí chce čelit vykoupením aktiv až za 700 miliard dolarů (asi 12,6 bilionu korun), část těchto peněz bude využita k rekapitalizaci bank. Analytici předpovídají, že ekonomika USA zaznamená přes dosavadní peněžní injekce na přelomu roku pokles a ponoří se do recese.

Bernanke doporučil, aby byl stimulační balík včasný, správně zacílený a aby omezoval dopady na rozpočtový deficit. Ten v posledním fiskálním roce do září vystoupil na nový dolarový rekord 455 miliard USD. „Všichni čekali na slova prezidenta americké centrální banky B. Bernankeho. Najednou si málokdo troufal vsadit na to, že Bernanke uklidní trh slovy, že to nejhorší je za námi. Optimismus podle nás není na místě,“ komentoval situaci na trzích analytik NextFinance Vladimír Pikora.

Nová opatření by měla podle Bernankeho povzbudit lidi a firmy ke zvýšení výdajů a měla by zahrnovat i kroky vedoucí k prolomení paralýzy úvěrového trhu. „Pokud se Kongres do práce na fiskálním balíku pustí, měl by do něj zahrnout opatření, která pomohou zlepšit přístup spotřebitelů, kupců domů, firem a dalších k úvěrům,“ řekl šéf Fedu. Podle něj by takto koncipovaný zásah podpořil ekonomický růst a tvorbu pracovních míst.