Kdo koupí Pivovar Náchod? Rozhodnutí opět odloženo

Náchod - Zastupitelstvo města Náchod dnes nepřijalo ani jednu z nabídek na koupi městského Pivovaru Náchod. Podnik tak zůstane alespoň dočasně v majetku města, které ovšem chce na prodej vypsat nové řízení. O pivovar se nejvážněji ucházely liberecká firma LIF a ruská společnost Russian Tradition. Pivovar Náchod je se značkou Primátor třináctým největším výrobcem piva v Česku.

O prodeji pivovaru náchodská radnice jedná od června. Na zářijovém zasedání zastupitelé prodej odložili s tím, že ještě chtějí o nabídkách získat více informací. Dnes zastupitelé po téměř dvouhodinové diskusi nejprve odhlasovali, že pivovar prodat chtějí. V následném hlasování však žádnou nabídku zájemců většinově nepodpořili. Vedle firmy LIF a Russian Tradition se hlasovalo ještě o nabídkách firem KBrewery a slovenské Stein.

Nakonec zastupitelé schválili záměr prodeje pivovaru s tím, že o podmínkách prodeje ještě budou jednat na dalším zasedání zastupitelstva. Toto hlasování podpořila i opoziční ČSSD, která na rozdíl od ODS vystupovala proti prodeji a dosavadní postup radnice označovala za netransparentní.

Podle ředitele pivovaru Josefa Hlavatého je odložení rozhodnutí o prodeji nešťastným krokem, který pivovaru nepomůže. „Dodavatelé na nás kvůli protahujícímu se prodeji tlačí. Máme krizi v peněžních tocích,“ řekl Hlavatý.

Společnost LIF, která městu za pivovar nabídla až 165 milionů korun, se zřejmě dalšího prodeje účastnit nebude. "Připravené peníze použijeme na
nákup jiných pivovarů, či na rozvojové projekty v našich pivovarech Svijany a Rohozec," řekl předseda představenstva firmy LIF Miroslav Kučera.

Vedení radnice dosavadní návrhy na prodej zdůvodňovalo tím, že pivovar je nyní na vrcholu a potřebuje silného partnera, aby se v zostřující
konkurenci mohl rozvíjet. Pivovar má roční výstav přes 130 tisíc hektolitrů. Loni při tržbách 183 milionů korun vykázal zisk půl milionu korun.