Sportovci, které platí klub, mají platit vyšší daně

Praha - První návrh nového zákona o dani z příjmu, který by měl platit od roku 2010, počítá s tím, že fotbalisté, hokejisté či volejbalisté budou platit vyšší daně. Změnu, která by se měla týkat všech kolektivních sportů, však nejprve musí schválit vláda a poslanci. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

„Týká se to kolektivních sportů, tedy všeho, kde sportovce platí klub. Nechceme, aby tito sportovci podnikali jako živnostníci,“ uvedl náměstek ministra financí přes daně Peter Chrenko. Podle něj jsou v této oblasti velké úniky, protože řada fotbalistů či hokejistů platí daně jako podnikatelé. Od svých příjmů si tak můžou odečíst skutečné náklady (kopačky, dres, pronájem auta) či paušální náklady a platit daně z nižší částky.

Změna spočívá v tom, že na rozdíl ode dneška by byly příjmy těchto profesionálních sportovců prohlášeny za příjmy z takzvané závislé činnosti. Tito sportovci by dostávali od svého klubu mzdu jako kterýkoli jiný zaměstnanec. Podle toho by také platili daně a sociální a zdravotní pojištění. Naopak například tenisté by měli i nadále fungovat jako živnostníci.

Nově by fotbalisté a další platili daně a sociální pojištění z plných příjmů, bez odečtení nákladů. Za své zaměstnance by také začal platit sociální a zdravotní pojištění klub jako zaměstnavatel. „Podle mě by muselo dojít ke kompromisu a při stanovení platů hráčů by musela být zohledněna povinnost klubu platit sociální a zdravotní pojištění,“ řekl Michal Matouš z FC Slovan Liberec. Doplnil, že jinými slovy by hráčům hrozil o to nižší plat.

Výdělky nejlepších profesionálních hráčů jsou vysoké a daňové změny by tvrdě pocítili. Největší hvězdy ve fotbalu berou řádově milion korun měsíčně, další desítky fotbalistů na špičce kolem 100 tisíc korun měsíčně.