Říjnová schůze o rozpočtu, kamionech, radaru i o nedůvěře vládě

Praha - Sněmovnu čekají nyní dva perné týdny. Ve 14:00 totiž zahájí svou říjnovou schůzi, v jejímž programu je zatím 175 bodů, návrhů zákonů a smluv. Poslanci by měli začít jednat například o rozpočtu či o smlouvách o americkém radaru v Brdech. Před zákonodárci je i rozhodování o antidiskriminačním zákoně, který vetoval prezident. Ve středu navíc dolní komora bude hlasovat o tom, zda vládě Mirka Topolánka vysloví nedůvěru. Ještě před začátkem schůze se sejdou stranické poslanecké kluby.

Na programu dnešního jednání je vedle vládních novel o pojišťovnictví, o dani z přidané hodnoty a o povinném značení lihu také návrh poslankyně zelených Věry Jakubkové na víkendové omezení jízd kamionů. Nejnapjatěji očekávaným bodem je první čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok.

V případě rozpočtu bude sněmovna v prvním čtení schvalovat jen jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a schodek. Vláda připravila pro příští rok státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Výdaje státu budou 1,152 bilionu korun, příjmy jsou zatím stanoveny ve výši 1,114 bilionu korun. Opoziční sociální demokraté i komunisté chtějí návrh zamítnout. Tvrdí zejména, že je postaven na nadhodnoceném odhadu růstu ekonomiky.

Omezení jízd kamionů 

Poslanci budou poprvé hlasovat také o návrhu připraveném Stranou zelených na omezení jízd kamionů po celý rok v pátek od 15:00 do 20:00 a také v sobotu od 07:00 do 13:00. V neděli by nesměly vyjet od půlnoci do 22:00.

Novela zákona o DPH 

Do prvního čtení dnes míří také novela zákona o dani z přidané hodnoty. Kromě jiného upravuje hranici pro osvobození od daně pro turisty ze zemí mimo EU. Novela zákona o povinném značení lihu podle vlády počítá s tím, že páskou se nebude nově značit alkohol v balení menším než 0,1 litru, místo dosavadních 0,2 litru. 

Sněmovnu dnes čeká také hlasování o urychlení výstavby rychlostní silnice R35 či návrhu podpory pro včelaře. Ve třetím čtení bude sněmovna rozhodovat o sociálnědemokratickém návrhu na vyšší odškodnění klientů zkrachovalých družstevních záložen.

Radar a nedůvěra vládě

Sněmovna se začne zabývat i dvěma smlouvami o americkém radaru v Česku. První upravuje vznik základny v Brdech, druhá podmínky působení amerických vojáků na území ČR. Proti radaru se postavila opozice, která volá po referendu. Návrh, který všelidové hlasování o radarové základně upravuje, nyní předkládají komunisté.

Ve středu ráno se pak sociální demokraté pokusí svrhnout Topolánkův kabinet. ČSSD totiž vyvolala v dolní komoře hlasování o nedůvěře vládě. Krajské a senátní volby nazvala před nedávnem referendem o kabinetu. V krajích oranžoví o víkendu jasně zvítězili. Podle nich tak voliči dali najevo, že by trojkoaliční vláda měla skončit. ČSSD věří, že se k ní připojí i někteří vládní poslanci.