Zbankrotovaný Parmalat musí odškodnit banku Citigroup 364 miliony dolarů

Hackensack (USA) - Italská potravinářská společnost Parmalat bude muset zaplatit americké bankovní skupině Citigroup 364,2 milionu dolarů, v přepočtu asi 6,5 miliardy korun, jako odškodné za podvod, kterého se vůči bance dopustila při svém bankrotu v roce 2003. Rozhodl o tom soud v americkém státě New Jersey. Parmalat se proti rozhodnutí chystá odvolat.

Soudní spor vyvolal paradoxně sám Parmalat. Po největší americké bance požadoval u soudu odškodnění 2,2 miliardy dolarů za to, že údajně přispěla k bankrotu firmy. Citigroup se naopak označila za oběť Parmalatu a podala protižalobu. Porota jí dala za pravdu a přiznala bance maximální obnos odškodného, který požadovala.

Známý italský výrobce trvanlivého mléka se v roce 2003 zhroutil pod tíhou dluhů poté, co se v jeho účtech objevila díra čtyř miliard eur. Dlouholeté zakrývání účetních nesrovnalostí vyneslo případu Parmalat označení „evropský Enron“.

Parmalat rozjel vlnu žalob 

Citigroup je zatím prvním subjektem, s nímž se Parmalat v USA soudí za to, že údajně pomáhal bývalému vedení firmy zakrývat účetní podvody. Obviněna je rovněž Bank of America a auditorská firma Grant Thornton International.

Parmalat se vymanil z bankrotové ochrany v roce 2005. Jeho šéf Enrico Bondi podal desítky žalob na bývalé bankéře a auditory firmy, a dosud tím získal asi dvě miliardy eur.

Citigroup
Zdroj: ČTK