Pokračuje odtajňování bailout plánů, Francie půjčí velkým bankám 10 miliard eur

Paříž - Francouzská vláda půjčí šesti největším bankám v zemi do konce tohoto roku celkem 10,5 miliardy eur, aby posílila jejich kapitálové rezervy. V noci na dnešek to sdělila francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Celková vládní podpora bankovnímu sektoru má mít limit 360 miliard eur. Paříž se tím připojila ke koordinované akci vlád předních světových zemí se záměrem stabilizovat finanční trhy a zmírnit hlubokou finanční krizi.

Stát se rozhodl přispět ke kapitálu bank nákupem dluhopisů. Bance Credit Agricole tímto způsoben poskytne tři miliardy eur, BNP Paribas dostane 2,55 miliardy, Société Générale 1,7 miliardy a Credit Mutuel 1,1 miliardy eur. Navíc zhruba po miliardě eur dostanou Caisse d˙Espargne a Banque Populaire. Caisse d´Espargne prožila včera rušný den, když oznámila očekávanou ztrátu a propustila tři nejvýše postavené muže banky. Akcie všeh zadotovaných bank po oznámení podpory masivně posilovaly.

Peníze na půjčky bankám budou pocházet z rekapitalizačního fondu, kde je 40 miliard eur, řekla Lagardeová. Podobnou sumu jako letos je podle ministryně Paříž připravena bankám půjčit i v roce 2009.

Půjčky budou ze strany státu doprovázeny podmínkami včetně různých úvěrových cílů pro spotřebitele, firmy i místní správy. Tok úvěrů do ekonomiky kvůli finanční krizi téměř vyschl, což ohrožuje ekonomický růst.

Banky budou za státní úvěry platit úrokové sazby více než čtyři procentní body nad sazbou bezrizikových půjček. Tím chce stát zajistit, aby podpora bank nevypadala jako dar bankéřům v době, kdy běžným Francouzům hrozí zvýšená nezaměstnanost a zhoršení životní úrovně.