Burzy na kontinentu po otevření rostou, uspěla první česká emise na varšavské burze

Praha - České akcie zahájily stejně jako okolní trhy dnešní den růstem. Hlavní index PX byl hodinu před polednem silnější o 3,3 procenta na 893,5 bodu. Evropské burzy se pohybují také v kladných růstových číslech. I přes ne zcela euforickou atmosféru na akciových trzích uspěla v Polsku první česká primární emise akcií. Společnost Foton Energy zaznamenala růst akcií o stovky procent.

Koruna dnes při zahájení obchodování oslabila k dolaru a podle informací serveru Patria Online dosáhla na hladinu 19,00 Kč/USD. Proti začátku července, kdy poprvé v historii prolomila hranici 15,00 Kč/USD, je tak o čtyři koruny slabší.

První česká emise v Polsku

První primární emisi akcií ve výši 15 milionů korun upsala na varšavské burze energetická společnost Foton Energy. Po otevření obchodování s akciemi na trhu New Connection vystřelila jejich cena o 456 procent.

Finanční ředitel Foton Energy Georg Hotar je z emise nadšen. „New Connect je pro nás zajímavou platformou pro získání zdrojů pro budoucí rozvoj, naše podnikání je totiž velmi kapitálově náročné a emise se vydařila, jsme spokojeni,“ liboval si ve Studiu 6 Hotar. „Jde o finančně náročnou investici, ale PR prospěch je neocenitelný, navíc získáme vysokou transparentnost právě díky přísným nárokům na reporting, který jsme teď nuceni dělat,“ popisoval výhody vstupu na burzu jeden ze zakladatelů českého start-up.

„Vybrali jsme trh pro start-up projekty s dobrým nápadem a bez kapitálu, New Connect naprosto splňoval předpoklady,“ vysvětlil důvod výběru právě polského trhu asistent emise ze společnosti Cyrrus Jan Procházka.