Výkyvy koruny a dopady finanční krize nutí firmy uvažovat o propouštění

Praha/Ženeva - Dvě třetiny firem cítí dopady světové finanční krize, pětina bude muset propouštět, nebo omezit investice. To jsou výsledky průzkumu Hospodářské komory v České republice. Kvůli výkyvům směnného kurzu koruny navíc exportéři podnikající v automobilovém průmyslu nebo ve sklářství očekávají další problémy. Chtějí proto slyšet pevný termín přijetí eura. Mezinárodní organizace práce (ILO) při Organizaci spojených národů odhaduje, že probíhající finanční krize si vyžádá ztrátu 20 milionů pracovních míst.

Nejvíce zranitelnými obory jsou podle zprávy ILO stavebnictví, finanční služby nebo automobilový průmysl. Nejvíce ohroženy jsou prý exportní firmy. „Je zarážející, že silný světový ekonomický růst v posledních pěti letech neznamenal zvýšení světové zaměstnanosti,“ divil se ředitel ILO Juan Somavia. „Musíme se postarat o to, aby finanční krize neznamenala krizi reálné ekonomiky,“ upozornil Somavia.

To, co platí ve světě, platí v těchto dnech bezpochyby i v Česku. Sklářství a automobilový průmysl už platí exportní nejistotě daň. Navíc se zástupci odvětví cítí ohroženi volatilitou české měny. Zastavit finanční propad může podle exportérů jedině co nejrychlejší přijetí eura. Shodli se na tom zástupci firem a Hospodářské komory v Jablonci nad Nisou. Například výrobci v automobilovém průmyslu, který je nosným odvětvím českého hospodářství, jen od začátku roku přišli kvůli silné koruně o 10,5 miliardy korun na tržbách. Pokud Česko nepřijme co nejrychleji euro, budeme muset i my masově propouštět, říkají.