Yahoo klesl zisk o 64 procent, propustí desetinu zaměstnanců

San Francisco - Čistý zisk americké internetové společnosti Yahoo Inc. klesl ve třetím čtvrtletí roku radikálně o celých 64 procent na 54,3 milionu dolarů, tedy 1,1 miliardy Kč. Firma dále v noci na dnešek oznámila, že chce propustit nejméně 1500 zaměstnanců, neboť se potřebuje vyrovnat s ekonomickými problémy. Akcionáři zuří, protože firma loni odmítla nabídku na převzetí Microsoftem, na niž by nyní s radostí kývla.

Je to už podruhé za posledních devět měsíců, kdy se společnost, jejíž akcie se propadly na nejnižší hodnotu za pět a půl roku, rozhodla k propouštění. Yahoo také uvažuje o uzavření některých amerických kanceláří a převedení části zaměstnanců do zemí s nižšími mzdovými náklady. Yahoo zatím zaměstnává kolem 15 tisíc osob.

Kvůli slabému výkonu společnost snížila odhad příjmů na zbývající část roku. Za celý letošní rok tak nyní očekává příjmy 7,18 až 7,38 miliardy dolarů. Předchozí odhad počítal s příjmy 7,35 až 7,85 miliardy dolarů. Příjmy Yahoo stejně jako u většiny dalších internetových společností závisí převážně na reklamě.

Google problémy nemá

Ekonomická situace zatím neohrožuje největšího konkurenta Yahoo - internetový vyhledávač Google. Ten naopak oznámil, že jeho zisk stoupl o 26 procent. Firma Yahoo je totiž více náchylná na pokles výdajů za reklamu, protože mnohem více závisí na reklamě typu billboardu, kterou je mnohem těžší prodávat v době poklesu ekonomického růstu. Google se specializuje více na textové odkazy, za které se platí pouze v případě, že na ně uživatel klikne.

Vedení společnosti se po dnešní zprávě zřejmě opět stane terčem kritiky investorů. Těm se nelíbila již skutečnost, že odmítlo nabídku na převzetí softwarovým gigantem Microsoftem.

Yahoo doufalo, že se mu podaří zvýšit příjmy napojením na technologii Googlu. Navrhované partnerství je však nyní u ledu, protože americké úřady zkoumají, zda by aliance neohrozila konkurenci. Google a Yahoo společně kontrolují 80 procent trhu s vyhledávací reklamou v USA.