Pražská burza zná svého kupce, je jím Vídeň

Praha - Vídeňská burza cenných papírů se dohodla na koupi většinového podílu v Burze cenných papírů Praha (BCPP) s jejími dosavadními majiteli. Transakce zůstává předmětem regulatorních a dalších schválení. Informaci dnes sdělila Beatrix Exingerová z Vídeňské burzy. Prodej tak ukončí dlouhotrvající spekulace, mezi možnými kupci byly zmiňovány Deutsche Börse, skandinávská OMX či burza ve Varšavě.

Vídeňská burza mezi zájemci zvítězila především kvůli geografické blízkosti a skutečnosti, že má na transakci dostatek peněz. Experti odhadují, že by se cena pražské burzy mohla vyšplhat na šest miliard korun.

„Jsme velice rádi, že se můžeme spojit s takto renomovaným a zavedeným partnerem v regionu. Věříme, že partnerství s Vídeňskou burzou posílí expanzi českých kapitálových trhů,“ komentoval obchod Jan Klenor, generální ředitel společnosti Patria, jež je největším akcionářem Burzy cenných papírů Praha. Spekulovalo se o tom, že dalšími spolumajiteli, kteří své podíly prodávají, by mohly být společnosti Tiger Holding, Komerční banka a ČSOB. Ty spolu s Patria Finance vlastní 50,01 procenta akcií BCPP.

Ředitel pražské burzy Petr Koblic se domnívá, že z krátkodobého hlediska nebude mít prodej na burzovní obchody žádný vliv, dlouhodobé efekty by podle něj měly být pozitivní. „… burza se stane součástí nějaké větší silnější skupiny,“ vysvětlil.

Michael Buhl, Výkonný ředitel Vídeňské burzy:

„Pražská burza cenných papírů bude významným partnerem a jako taková výrazně posílí naši stávající osu Budapešť-Lublaň-Vídeň.“


Vídeňská burza cenných papírů je již většinovým vlastníkem dvou burz ve střední a východní Evropě. Společně s Österreichische Kontrollbank vlastní vídeňská burza celkem 68,8procentní podíl v Budapešťské burze cenných papírů. V červnu letošního roku koupila vídeňská burza většinový podíl v Lublaňské burze cenných papírů. Bez majetkových podílů dále úzce spolupracuje s řadou dalších burz cenných papírů v regionu, zejména pak s burzami v Bukurešti, Sarajevu a Banja Luce.

Wiener Börse AG

1771 - založena císařovnou Marií Terezií
1991 - zaveden Index ATX, jeho stav 22. 10. ráno byl 2098,46 bodu
1997 - spojení s ÖTOB, rakouskou burzou obchodující s futures
- zisk v roce 2007: 58,889 milionu eur, meziroční nárůst téměř o 134 procent
- 10. října 2008 přerušila kvůli dramatickému poklesu na několik hodin obchodování, i na pražské burze se proto přestalo obchodovat s akciemi Erste Bank a Vienna Insurance Group.

                                                     Hlavní akcionáři:
UniCredit Bank Austria               11,7 %
Erste Group Bank                       9,4 %
Raiffeisen Zentralbank Österreich  6,1 %
Österreichische Kontrollbank        5,9 %
UNIQA Versicherungen                5,4 %
Vienna Insurance Group              5,3 %
Böhler-Uddeholm                       5,1 %
Wienerberger                            5,0 %

Vídeňská burza
Zdroj: ČT24