Hospodářství Islandu se příští rok propadne až o 10 procent

Reykjavík - Růst hrubého domácího produktu se na Islandu letos zastaví, příští rok se ekonomika propadne až o deset procent. S touto nelichotivou prognózou dnes přišla Konfederace islandských zaměstnavatelů, která hájí zájmy zhruba poloviny všech zaměstnaných Islanďanů.

První skutečně velmi hluboký propad hospodářské aktivity lze podle konfederace očekávat již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku a ve stejném duchu se bude situace vyvíjet i napřesrok.

Nejpozději v roce 2010 by se ale mělo hospodářství vrátit k normálu a začít znovu růst. „Myslím, nebo spíš doufám, že se vzpamatujeme dřív, než by si kdo mohl pomyslet,“ podotkl šéf konfederace Vilhjalmur Egilsson.

Bez místa až 7000 Islanďanů

Bezprostředně si finanční krize na Islandu vyžádá ztrátu kolem 7000 tisíc pracovních míst. Protože na ostrově žije pouze 320 tisíc lidí, je toto číslo velmi vysoké. V příštím roce bude navíc míst dále ubývat, nezaměstnanost by mohla činit až 8 procent.

Kolaps islandského systému ukončil dlouhé roky prosperity, které ostrov zažíval poté, co v 90. letech jeho vláda deregulovala finanční služby. Islandské firmy začaly expandovat do zahraničí. Teď jim ale nastala těžká doba, vyrovnat se s turbulencemi na trhu a nedostatkem deviz, které zemi trápí, pro ně nebude vůbec jednoduché.