Mid Europa smí převzít podíl Lehman Brothers v Českých Radiokomunikacích

Brno - Britská společnost Mid Europa Partners může převzít zhruba třetinový podíl zbankrotované banky Lehman Brothers v tuzemské firmě České Radiokomunikace. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jak dnes oznámil jeho místopředseda Kamil Rudolecký. Britové tak mohou navýšit svůj podíl v Radiokomunikacích zhruba na 75 procent a posílit svoji pozici v mobilním operátorovi T-mobile, kde mají Radiokomunikace 39,2procentní balík akcií.

Americká banka Lehman Brothers v polovině září požádala o ochranu před věřiteli, čemuž následovala panika investorů a strmý pád světových burz. Lehman Brothers přitom předloni spolu se skupinou dalších investorů včetně Mid Europa Partners vstoupila do Českých Radiokomunikací. Za firmu zaplatila konsorciu Bivideon 1,2 miliardy eur (tehdy asi 33,6 miliardy korun).

Mid Europa Partners spravuje podle webových stránek Českých Radiokomunikací aktiva v hodnotě přesahující tři miliardy eur (přes 70 miliard korun). Skupina v minulosti v ČR investovala kromě Českých Radiokomunikací také do mobilního operátora Oskar (dnes Vodafone) a kabelového operátora Karneval (dnes součást UPC). Ani v jedné z těchto firem už ale podíl nemá.