Obavy z recese srazily americké akcie na pětileté minimum

New York - Akcie na Wall Street ve středu po čase opět prudce oslabily a hlavní indexy klesly na nejnižší hodnoty za posledních pět let. Hlavním důvodem dalších ztrát jsou obavy z recese, která by zhoršila vyhlídky mnoha na burze obchodovaných firem. Na devizovém trhu se mezitím zvyšuje kurz dolaru, který je na dvouletém maximu.

Dow Jonesův index klesl o 514,45 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 5,69 procenta na hodnotě 8519,21 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 6,1 procenta na 896,78 bodu a je nejníže od dubna 2003. Index Nasdaq Composite oslabil o 4,77 procenta na 1615,75 bodu, což je jeho nejnižší závěr od června 2003.

Michael James ze společnosti Wedbush Morgan:

„Hlavní témata jsou stále stejná: obavy z globální recese, deflace a strach z výrazného propadu poptávky v celém světě.“


K nepříznivým vyhlídkám světové ekonomiky přispívají horší výsledky hospodaření, které v těchto dnech zveřejňují přední americké koncerny. Například výrobce letecké techniky Boeing měl ve třetím čtvrtletí výrazně nižší zisk než před rokem, takže jeho akcie oslabily o 7,5 procenta. Akcie Exxon Mobil kvůli nižším cenám ropy klesly skoro o deset procent. Velcí obchodníci dále pokračují ve splátkách úvěrů, což je nutí prodávat i značně podhodnocené akcie. Krize tedy zřejmě ještě nekončí.


Na devizových trzích pokračuje v růstu dolar, kterému současný stav
globální ekonomiky pomáhá. Základní úroky v USA sice nejsou vysoké, avšak vyhlídky naznačují, že v jiných vyspělých zemích by se měly sazby snižovat výrazněji než v USA. Dolar je teď na dvouletém maximu vůči koši měn i vůči euru.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2830 USD a proti předchozímu kurzu v New Yorku zpevnil o 1,7 procenta. Během dne vzrostl až na 1,2740 USD a byl nejvýše od listopadu 2006. I takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, během obchodování vzrostl na dvouleté maximum 85,92 bodu.