Čeští pacienti začínají dávat přednost kvalitě, kupují dražší léky

Praha - Čeští pacienti zatím v letošním roce spotřebovali méně léků než loni, v celkovém úhrnu za ně však zaplatili více. Je tomu tak přesto, že ceny skoro poloviny léků v tuzemských lékárnách v regionálním srovnání klesly. Od prvního listopadu v rámci stanovení nových maximálních cen léčiv zlevní další třetina léků. Češi však mění své návyky, co se zdravotnictví týče. Lépe vědí, co chtějí a kolik jsou za to ochotni dát, říkají odborníci z nově vznikajícího Výzkumného institutu životního stylu (Institute for Lifestyle Options and Longevity), který sídlí v Praze.

Lubomír Exner upozorňuje na nezanedbatelnou roli lékařů, kteří spotřebu léků svými předpisy do značné míry určují. Podle něj se Češi sami od sebe letos nerozhodli, že nakoupí méně léků, třeba kvůli poplatkům ve zdravotnictví. Mění se podle něj spíše přístup pacientů ke zdravotnictví, od kterého požadují lepší kvalitu a více informací.

Mnozí pacienti se ve vztahu ke svému lékaři či lékárníkovi dostávají do partnerské pozice. Podle Exnera nebývá výjimkou, že se chroničtí pacienti či jejich rodiče stávají zdravotně gramotnějšími než praktičtí lékaři. Tím, že se lidé o své zdravotní potíže zajímají a stávají se tak zdravotně gramotnějšími, potom ušetří za zbytečnou péči.

Za vzdělávání pacientů by potom měl být zodpovědný zdravotní systém spolu s ministerstvy a vzdělávacími institucemi. „Systém vzdělávání se rozvíjí,“ uzavírá Exner.