Skláři před úřadem vlády žádali za své mnohaleté sociální pojištění pomoc

Praha - Před úřadem vlády dnes demonstrovali skláři z holdingu Bohemia Crystalex Trading, kteří se v důsledku úpadku svých závodů ocitli naprosto bez prostředků. Na místě se sešlo krátce po jedenácté zhruba 300 lidí. Skláři se demonstrací snažilit přimět vládu k tomu, aby lidem, kteří nedostali mzdu a kvůli úpadku svých podniků nemají nárok ani na pomoc od státu, poskytla pomoc.

„My vládu upozorňujeme na to, že se tady zhruba 3000 občanů ocitly v situaci, kdy přestože celé měsíce pracovaly a platily daně a pojištění, nedostaly mzdu. Nedostanou podporu v nezaměstnanosti a nedostanou ani sociální dávky,“ vysvětlil příčiny protestní akce předseda odborového svazu pracovníků průmyslu skla a porcelánu Vladimír Kubinec. Nečinnost kabinetu je pro skláře nepochopitelná zejména proto, že stát má v krachujícím holdingu Crystalex zhruba 49procentní podíl.

Postiženým sklářům se nelíbí také to, že v případě insolventního řízení mají mnohem větší práva banky než zaměstnanci krachujícího podniku. Odboráři proto navrhují změny v zákonech týkajících se platební neschopnosti firem, které by do budoucna zabránily tomu, aby se lidé ocitli na několik měsíců zcela bez prostředků.

Nejhůře postižení jsou v současnosti pracovníci uzavřených provozů ze Světlé nad Sázavou a Poděbrad. Protože management těchto podniků nemá přístup k penězům, nemohl jim vyplatit za září žádné mzdy. Ostatní závody, na které vyhlásil soud začátkem října moratorium, které je chrání před věřiteli, mzdy lidem vyplatily v termínu.

Bohemia Crystalex Trading je již měsíc v insolventním řízení. Soud již na všechny jeho závody vyhlásil úpadek. Poslední rozhodnutí padlo včera, a to v případě závodu v Poděbradech.