Barroso: Národní dohled nedává smysl, krizi musíme řešit účinnějšími opatřeními

Peking - Současnou finanční krizi je nutné řešit za pomoci nových opatření, která budou účinnější než ta dosavadní. Na summitu 43 zemí Asie a Evropy v Pekingu to dnes řekl předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Navázal tak na své včerejší prohlášení o tom, že dohled nad finančním sektorem jen na národní úrovni je nesmyslný.

Barroso tvrdí, že krizi je nutné řešit bezprecedentními kroky za pomoci rozsáhlých reforem, včetně těch, které upravují regulaci globálních finančních institucí. Dodal, že nejvíce záleží na spolupráci. Jednotlivé země podle něj musí držet spolu, jinak hrozí, že společně skončí ve vážných problémech.

„Trhy jsou globální a národní dohled už nadále nedává žádný smysl,“ prohlásil předseda evropské komise včera. Nadnárodní regulaci prosazuje i francouzské předsednictví EU v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym, ale celá řada států, včetně České republiky, ji odmítá.


S určitými úpravami v pravomocích regulátorů počítá návrh směrnice o kapitálové přiměřenosti, který před časem představila právě Evropská komise. Šlo by však především o vznik takzvaných kolegií, která by měla zajistit dostatečný přísun informací národním regulátorům a dohlédnout na to, že pravidla finančního trhu jsou aplikována stejně ve všech členských státech EU a nejsou porušována.

Barroso rovněž očekává, že euro-asijské fórum pomůže ohledně budoucnosti finančního systému dosáhnout konsenzu, na který bude moci 15. listopadu navázat vrcholná schůzka zemí G-20 ve Washingtonu.

Vydáno pod