Pokuta pro ČEZ potvrzena: 7,5 milionu za zákaz zpětného dovozu

Brno - ČEZ definitivně zaplatí 7,5milionovou pokutu za špatné smlouvy s některými odběrateli. Sankci v roce 2003 vyměřil antimonopolní úřad, potvrdil ji i brněnský krajský soud a nyní zamítl stížnost ČEZu také Nejvyšší správní soud. ČEZ vzal podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže rozhodnutí NSS na vědomí.

ČEZ podle antimonopolního úřadu od roku 1999 uzavřel se svými odběrateli protizákonné smlouvy o dodávce elektrické energie, které omezovaly konkurenci na trhu. Obsahovaly zakázaná a neplatná ujednání o zákazu dovozu vyvezené elektrické energie zpět na území České republiky.

„Rozhodně jsme nechtěli omezovat trh, chtěli jsme jen zabránit podvodnému jednání jiných. Je to již dávná historie, trh s elektřinou se od té doby bohudík zcela zliberalizoval a obchodníci již takovéto nečestné obchody nemohou realizovat,“ uvedl mluvčí Kříž.

K dohodám se ČEZ podle dřívějších vyjádření jeho představitelů tehdy uchyloval kvůli podezření, že elektřina dodaná na vývoz někdy nepřekročí hranice, ale naopak skončí u obchodníků v Česku. „Někteří pro tuto praxi začali požívat termín 'lehká topná elektřina'“, uvedl Kříž.

Kvůli porušení soutěžního práva dostal ČEZ pokutu i v roce 2000, protože znevýhodnil při odběru uhlí jednoho ze čtyř dodavatelů, Mosteckou uhelnou společnost. Chováním společnosti ČEZ se antimonopolní úřad zabýval i letos. Dostal stížnost sdružení SPONEL kvůli cenám elektřiny, tato oblast ale nespadá do kompetencí ÚOHS.