Televize už není jen na filmy, dá se přes ni chodit i do banky

Praha - Poštovní spořitelna přišla dnes na český trh s absolutní novinkou. Spustila televizní bankovnictví. Z domova tak mohou získat přehled o svém účtu i lidé, kteří příliš neholdují práci s počítačem. O zavedení podobné služby uvažuje i Raiffeisenbank. Česká spořitelna, která má v ČR nejvíce klientů, s tím zatím nepočítá.

„Díky zobrazení na televizní obrazovce a ovládání pomocí dálkového ovladače je TV Banka vhodná také pro uživatele, kteří s počítačem nemají prakticky žádné zkušenosti,“ poukázala tisková mluvčí společnosti Microsoft v České republice Markéta Kuklová. Služba je proto zacílena především na starší klienty.

Televizní bankovnictví Poštovní spořitelny nabízí podobné služby, jaké jsou dostupné přes internet. Lze prostřednictvím něj například zjistit zůstatek a pohyby na účtu, zadat jednorázový nebo trvalý příkaz, vyřídit si inkaso nebo dobít kredit mobilního telefonu.

TV Banka má ale i svá omezení. Využívat ji nemohou zdaleka všichni klienti Poštovní spořitelny. Kdo chce mít ke službě přístup, musí mít zřízené internetové bankovnictví a připojení k O2 TV nebo zařízení Windows Media Center.

Televizní bankovnictví zatím není v Evropě příliš rozšířené. Přístup k němu kromě Čechů mají pouze klienti některých bank ve Velké Británii, Nizozemí a ve Španělsku.