Francie chce pravidelné summity eurozóny, Vondra je proti. Co na to Německo?

Paříž - Francie chce zintenzivnit spolupráci v rámci eurozóny. Schůzky šéfů států a vlád zemí platících eurem by se podle francouzské vlády měly konat pravidelně. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ovšem neusiluje o to, aby této skupině sám předsedal. Prohlásil to dnes francouzský ministr pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet, který ovšem neopomněl zdůraznit, že dosavadní Sarkozyho vedoucí role během předsednictví Evropské unie je vysoce ceněna. Paříž chce podle ministra svůj záměr konzultovat s Berlínem, zda by s častějšími schůzkami souhlasil.

Prohlášení francouzského ministra pro evropské záležitosti zapadá do kontextu spekulací zahraničního tisku o možném pokusu současného francouzského předsednictví protáhnout si určitým způsobem svůj mandát a zastínit české předsednictví.

Možné posílení vlivu zemí eurozóny v Evropské unii pod vedením Francie dnes označil český vicepremiér pro EU Alexandr Vondra za nemoudrý krok, který bude unii spíše rozdělovat.

Ústřední postava francouzského předsednictví, prezident Nicolas Sarkozy, se doposud v čele unie ukazoval velmi aktivně a působil vůdčím duchem. Angažoval se v jednání mezi Gruzií a Ruskem, přišel také s návrhy na řešení finanční krize. Sklidil také značnou kritiku, ostře se do jeho návrhů na změny světového finančního pořádku pustil i český prezident Václav Klaus.

Podle agentury AFP Sarkozyho aktivita ale již „leze na nervy“ Němcům. Ministr Jouyet dnes ovšem řekl, že „v německých názorech nastal v poslední době vývoj: uznali užitečnost takovéto schůzky na úrovni šéfů států a vlád (eurozóny)“.

Mapa eurozóny
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová