Agrofert chce svatbu s Agropolem. Závěr: Agrární gigant

Brno - Agrofert Holding se chce spojit se společností Agropol Group. Agrofert dnes proto podal žádost o fúzi na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. O případné nové firmě by mělo být rozhodnuto začátkem příštího roku. Spojením dvou největších domácích zemědělských firem chce Agrofert slovy své mluvčí vybudovat silný agrární komplex ve střední Evropě.

Jak skupina Agrofert, tak Agropol jsou celoplošně působící společnosti, které se v lokálních trzích významně nepřekrývají a spíše se vzájemně geograficky doplňují. „Na rozdíl od situace, která vznikla při spojení se společností První žatecká, která byla charakterizována zvýšenou koncentrací v Ústeckém kraji, především na trzích výroby krmných směsí a skladování, se domníváme, že tomu tak v tomto případě není,“ popsala nové spolčení mluvčí skupiny Agrofert Jitka Adamčíková.

Agrofert podnikatele Andreje Babiše ovládá plně či částečně asi 170 podniků v ČR, na Slovensku a například i v Německu. Hlavní podíl v holdingu mají chemičky, zemědělské podniky, výrobci potravin a prodejci pozemní techniky. Už v minulosti koupil holding řadu potravinářských a zemědělských podniků a v některých oborech už je jeho podíl natolik silný, že to vyvolalo obavy z narušení trhu i u antimonopolních úředníků.

Vydáno pod