MMF připravuje úvěry pro řadu zemí, popírá sumu bilion dolarů

Washington - Mezinárodní měnový fond potvrdil, že jedná s řadou zemí o úvěrové pomoci. Zároveň však vyvrátil spekulace, podle nichž chystá rozpůjčovat rozvojovým ekonomikám až bilion dolarů.

„MMF má k dispozici pro půjčky značné zdroje, které může v případě potřeby rychle uvolnit,“ uvedl MMF ve svém sdělení. „Úvěry MMF mají katalytický efekt tím, že generují další financování ze soukromých i veřejných zdrojů. K číslu bilion dolarů se však neznáme,“ dodal fond.

Informovaní činitelé fondu navíc řekli, že na počátek listopadu připravuje MMF program, jenž by některým rozvojovým ekonomikám umožnil směňovat domácí měny za dolary, což by zmírnilo napětí na místních úvěrových trzích.

V posledních týdnech se na MMF obrátila řada rozvojových a postkomunistických ekonomik, které kvůli globální finanční krizi začínají mít potíže s financováním svých platebních deficitů. V současnosti se tak tyto země nemohou dostat ke krátkodobému kapitálu, který potřebují pro fungování svých peněžních trhů, protože domácí banky hromadí hotovost a odmítají si vzájemně půjčovat.

Jedná se například o Maďarsko, Ukrajinu, Bělorusko a Srbsko. MMF jedná o pomoci také s Islandem a s Pákistánem.