Češi si do září vzali o 15 procent méně hypoték

Praha - Zlaté časy hypoték v Česku zřejmě skončily. Vysoké úrokové sazby spolu s celosvětovou finanční krizí, kterou odstartovaly právě špatné americké hypotéky, přiměly domácnosti více šetřit. Za devět měsíců letošního roku tak podle údajů ministerstva pro místní rozvoj čerpali Češi dohromady jen 90,4 miliardy korun ve formě hypotečních úvěrů, což je o 15,4 procenta méně než ve stejném období loni.

Za celý letošní rok ministerstvo odhadlo objem poskytnutých hypoték fyzickým osobám na 122,4 miliardy korun, což by představovalo zhruba 14procentní pokles v porovnání s loňským rekordním rokem, kdy objem činil 142,3 miliardy korun.

Za letošní tři čtvrtletí poskytly hypoteční banky občanům, firmám a obcím a městům hypotéky za 136,3 miliardy korun. Ve stejném období loni byl objem poskytnutých hypoték 143,6 miliardy korun, tedy o více než pět procent vyšší.

„Jen obtížně se bude dosahovat podobných výsledků jak tomu bylo v roce 2007. Lidé se v podstatě předzásobili z důvodu obav u růstu cen nemovitostí v důsledku vyšší daně z přidané hodnoty a v loňském roce navíc ještě tyto obavy podporovaly rostoucí úrokové sazby,“ osvětlil důvody poklesu zájmu o hypotéky analytik ČSOB Petr Dufek.

Dopady finanční krize na český trh  vnímá jako důvod analytik společnosti Patria David Marek. „Podmínky pro poskytování hypoték na českém trhu se v posledních měsících zhoršily nebo zpřísnily, a to v reakci na to se děje na finančních trzích. Dnes se žadatel o hypotéku málokdy může půjčit například 100 procent hodnoty nemovitosti, dále také banky víc prověřují bonitu, schopnost splácení v budoucnosti hypotéky, kterou by případně poskytli klientovi.“

Stát chystá příspěvky 

Stát začne příští rok po dvouleté pauze začít znovu přispívat na hypotéky lidem do 35 let, očekává totiž úroky nad pět procent. Z vládního nařízení přitom vyplývá, že pokud je průměrná úroková sazba z hypotečního úvěru mezi pěti a šesti procenty, dotace je na úrovni jednoho procentního bodu z výše úroku.