Velká Británie si po 16 letech zopakovala hospodářský pokles

Londýn - Světová finanční krize se pomalu mění v hospodářskou recesi. Kromě Německa, Francie a Itálie to už platí také pro Velkou Británii, která ve třetím čtvrtletí zažila ekonomický pokles. Britský statistický úřad dnes ohlásil propad HDP v období od července do září o 0,5 procenta ve srovnání s druhým čtvrtletím, což byl výrazně horší výsledek, než očekávali analytici a vůbec první pokles britské ekonomiky za posledních 16 let.

Záporný hospodářský růst zažila Británie naposledy na konci roku 1992. S postupující finanční krizí bylo zřejmé, že se mu letos nevyhne. Analytiky, kteří očekávali pokles HDP o 0,2 procenta, však půlprocentní propad přesto překvapil. Tak slabé hospodářství neměla Anglie od roku 1990.

V meziročním srovnání britská ekonomika sice rostla o 0,3 procenta, růst však byl nejpomalejší od druhého čtvrtletí 1992. Dnešní zpráva potvrzuje obavy, že se Velká Británie mohla ocitnout na pokraji hospodářské recese. Ta je definována jako pokles HDP ve dvou po sobě jdoucích obdobích. Údaje tak zvyšují pravděpodobnost, že britská centrální banka znovu výrazně sníží úrokové sazby. Na počátku tohoto měsíce banka snížila sazby o půl procentního bodu na 4,5 procenta.

Velká Británie následuje zbytek západní Evropy

Pokles ekonomiky už ve druhém čtvrtletí zažilo Německo (0,5 procenta), Francie a Itálie (shodně 0,3 procenta). Propad největších ekonomik se následně projevil i na hospodářském výsledku eurozóny, která byla o 0,2 procenta slabší.

Česko přibrzdí, ale nezastaví

Česká republika se podobného scénáře, jaký zažívají západní země, prozatím bát nemusí. Od března do června si ve srovnání s prvním čtvrtletím polepšila o 0,9 procenta, meziročně o 4,6 procenta. Ochlazení ekonomiky je však už cítit ve vzduchu. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma avizoval, že prognózovaný růst HDP o 3,6 procenta v příštím roce tuzemská ekonomika nedosáhne.

Vydáno pod