V ČR se podniká hůř než v Namibii nebo Kazachstánu

Praha - Českým podnikatelům se navzdory vládním reformám žije hůř než před rokem. Podle nejnovější studie Světové banky se v Česku mezi červnem 2007 a červnem 2008 zhoršilo prostředí pro podnikání a Česká republika se v žebříčku 181 zemí propadla o deset příček na 75. místo. Před ČR se tak umístily státy jako Turecko, Namibie, Kazachstán nebo Gruzie, ale i sousední Slovensko.

Období od poloviny loňského roku se ve světě neslo ve znamení reforem. Celosvětově provedlo 113 ekonomik 239 reforem - nejvíc od roku 2004. Se svou troškou do mlýna přišla i Česká republika. Čtyři reformy Topolánkovy vlády měly podle Světové banky příznivý vliv pro podnikatele při zahájení podnikání, zaměstnávání pracovníků, placení daní a ukončení podnikání. 

Studie chválí především přijetí insolvenčního zákona, dodatek k zákoníku práce týkající přesčasové práce a pracovní doby nebo vytvoření Czech Pointů. Na těchto místech lze získat například výpis z rejstříku trestů nebo z obchodního rejstříku.

Komplikace při založení firmy a placení daní

Stále komplikovaný zůstává v Česku začátek podnikání. Zájemce musí podstoupit osm procedur, což mu zabere minimálně 15 dní. Výrazně snažší je spuštění byznysu například v Nepálu, Nikaragui nebo Pákistánu. Nadměrně komplikované je v ČR také placení daní.

Vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů firmy stráví 930 hodin ročně. Celkové daňové zatížení měřené objemem všech daní a příspěvků jako procenta ze zisku firem činí v případě ČR 48,6 procenta. V případě Slovenska je to například 47,4 procenta.

Světová banka hodnotí u 181 zemí světa deset kritérií týkajících se například jednoduchostí zahájení nebo ukončení podnikání, daňové administrativy, ochrany investorů, zaměstnávání pracovníků nebo získávání úvěrů.

Vydáno pod