Měnový fond se dohodl s Maďarskem na poskytnutí pomoci

Washington/Budapešť - Mezinárodní měnový fond (MMF) se dohodl s Maďarskem na poskytnutí pomoci při stabilizaci tamní ekonomiky zasažené finanční krizí. Záchranných opatření se vedle MMF mají účastnit také Evropská unie a několik evropských států. Uvedl to v noci na dnešek ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn. Zatím není jasné, kolik bude záchrana maďarské ekonomiky stát, o přesné částce se bude v příštích dnech jednat.

Maďarsko se obrátilo na fond a Evropskou centrální banku s žádostí o pomoc tento měsíc. Investoři se v obavách o dopad světové finanční krize na už tak nemocnou maďarskou ekonomiku začali panicky zbavovat maďarských aktiv. Kurz forintu reagoval propadem a trh s obligacemi zkolaboval kvůli obavám z toho, že země bude potřebovat objemnou finanční pomoc zvenčí.

Maďarsko - odliv investorů a propad forintu 

Budapešť jednala s fondem od začátku měsíce, aby obnovila důvěru investorů. Vláda přijala řadu opatření na posílení trhu a Centrální banka mimořádně zvýšila úrokové sazby o celé tři procentní body na 11,5 procenta, aby zastavila další oslabování měny.

Potíže Maďarska spočívají v tom, že je země závislá na prodeji obligací zahraničním investorům. Maďarské banky pak mají za úvěrové krize potíž zajistit si finance.

MMF půjčí i dalším zemím 

Maďarsko není jedinou zemí, které Mezinárodní měnový fond hází záchranný kruh. V neděli MMF oznámil pomoc Ukrajině ve výši 16,5 miliardy dolarů. Už v pátek se dočkal víc než dvoumiliardového úvěru Island. Evropští a asijští státníci se na společném summitu v Pekingu na konci týdne shodli, že právě MMF by měl sehrát klíčovou roli při řešení světové finanční krize.

V současnosti měnový fond jedná o pomoci Srbsku a Pákistánu. Chystá také mimořádný úvěrový program pro rozvojové ekonomiky zasažené krizí. Ta nejvíce ohrožuje země s vysokými vnitřními a vnějšími deficity, které ze značné části spoléhají na vysychající příliv zahraničních financí.