Pražská burza dnes pokračovala ve volném pádu, svět si vedl podobně

Praha - Ani víkendová pauza nezlomila propad evropských burz. Dnes ráno opět převzaly ztrátovou štafetu předskokanů v Asii a zahájily propadem. Pražský index PX uzavřel o 6,85 procenta v minusu, a to dokonce pod 700 body. "Paseku" na trzích dělá především levná ropa, která sráží ceny akcií energetických společností. Desetiprocentních ztrát málem dosáhly burzy ve Vídni a v Bukurešti.

Kvůli nočnímu výprodeji na komoditních burzách, který posunul cenu ropy až na úroveň kolem 62 dolarů za barel, byly pod tlakem především energetické tituly. ČEZ ztratil 10,76 procenta a obchoduje se za neuvěřitelných 580,5 korun. Unipetrol se propadl o 5,3 procenta, přičemž přes den byl slabší i o téměř 18 procent a jeho akcie bylo možné koupit hluboko pod 100 korun.

O něco menší ztráty hlásí třetí energetický titul pražské burzy NWR, který je v minusu pouze o 3,08 procenta. Přesto lze hovořit o historických minimech, jedna akcie se totiž kolem 12. hodiny prodávala za 67,20 Kč a uzavřela na hodnotě 69,25. Jediným z hlavních titulů burzy, které dnes posilovaly, byla společnost CETV, jejíž akcie nakonec získaly 12,86 procenta.


Evropa ztrácela také

Stejně jako pražský PX se snižovaly i další evropské indexy, i když pražských ztrát většinou nedosáhly. Londýnský FTSE 100 nakonec ztratil 1 procento, podobně jako německý DAX tažený Volkswagenem. Pařížský index Cac 40 ztratil téměř 4 procenta. Prahu napodobil snad jen maďarský index BUX, kterému nepomohla ani zpráva, že země uzavřela s Mezinárodním měnovým fondem dohodu o záchranných opatřeních na stabilizaci tamní ekonomiky, klesl o deset procent. Více než pražská burza se propadly také burzy ve Vídni a Bukurešti, ty ztratily 9,74, resp. 8,28 procenta.

Tokio nejníže za 26 let

Evropské burzy dnes následují trend, který v noci nastolila Asie. Přední tituly tokijské akciové burzy dnes klesly o 6,4 procenta a jejich index Nikkei se tak dostal na nejnižší závěrečnou hodnotu za 26 let. Na druhé významné asijské burze - v Hongkongu - spadly akcie o 12,7 procenta, což představuje nejhlubší denní propad od roku 1997, kdy Asie čelila vážné finanční krizi. Investoři se dnes na asijských trzích zbavovali cenných papírů zejména kvůli obavám z dopadu hrozící globální hospodářské krize na výsledky firemního hospodaření.

O vývoji rozhodnou makrodata

O tom, jak se budou vyvíjet světové burzy v následujících dnech tohoto týdne, rozhodnou podle analytiků především makroekonomické výsledky. „Budeme se bavit o růstu HDP v Americe, o zboží dlouhodobé spotřeby a zejména ve středu o rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách, kdy trhy očekávají pokles o 0,5procentního bodu,“ vyjmenoval hlavní proměnné v rozhovoru pro Studio Burza makléř společnosti Atlantik David Nový.

Investoři očekávají, že americká centrální banka Fed tento týden sníží svou základní sazbu o polovinu procentního bodu na jedno procento. Americká vláda také uvolní prvních 125 miliard dolarů ze záchranného balíčku americkým bankám.

Vývoj akcií můžete ne webu ČT24 sledovat také on-line. Aktuální výsledky najdete v rubrice Finanční trhy.