Lidé věří ekonomice nejméně za 7 let

Praha - Světová finanční krize otřásá důvěrou lidí v českou ekonomiku. V příznivý hospodářský vývoj věřilo podle říjnového průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) dokonce nejméně obyvatel za posledních sedm let. Češi se teď daleko více obávají propouštění a vysokých cen v obchodech. Optimisty nejsou ani podnikatelé.

Z šetření ČSÚ mezi spotřebiteli v říjnu vyplynulo, že ve srovnání se zářím očekávají pro příštích 12 měsíců zhoršení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Značně se zvýšil podíl dotázaných, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Snížil se podíl těch, kteří mají v úmyslu spořit.

Firmy budou zřejmě propouštět 

V průmyslu se v říjnu oproti září snížilo hodnocení celkové ekonomické situace. výrazně se snížilo hodnocení celkové i zahraniční poptávky. Pro příští tři měsíce očekávají průmyslové podniky zpomalení výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti. Očekávání celkové ekonomické situace jsou pro příští tři i šest měsíců nižší než v září. Celkově ukazatel důvěry v průmyslu meziměsíčně klesl o osm bodů a je o 25,6 bodu nižší než před rokem.

Nálada v české ekonomice podle analytika ČSOB Petra Dufka klesá po vzoru západní Evropy. Určité zlepšení prý nejspíše přijde až s pozitivnějšími zprávami z ekonomiky a nižšími cenami v obchodech. Ty ale nejspíš přijdou až v příštím roce.

Vydáno pod