Stále víc masa na pultech českých obchodů je ze zahraničí

Praha - Výroba masa v Česku klesá a spolu s ní klesají i zisky chovatelů. Ve třetím čtvrtletí se produkce snížila o tři procenta. Nejvíce ubylo na pultech obchodů českého vepřového a drůbežího masa. Chov prasat se už totiž zemědělcům přestává vyplácet.

„Ještě před třemi lety byla Česká republika soběstačná v produkci vepřového masa. V současné době se blížíme už jen 60 procentům,“ zdůrazňuje člen představenstva Agrární komory Pavel Novotný. Zatímco hovězího chybělo jen necelých 3 tisíce tun, drůbežího 8 tisíc tun. Vepřového masa nám jen ve třetím čtvrtletí chybělo přes 29 tun.

Dovozy masa do Česka budou podle odborníků růst i v budoucnu. „Až Česká republika bude ještě více závislá na dovozu, tak v každém případě lze očekávat růst ceny vepřového masa,“ míní Novotný. Zemědělci si nyní stěžují, že už se jim chov prasat nevyplatí, podle agrárního analytika Petra Havla se jim však za určitých podmínek stále vyplatit může. Museli by ovšem snížit úmrtnost selat, odchovávat více selat na prasnice a také optimalizovat krmné dávky pro výkrm prasat.

Vydáno pod