Finanční krize vyhnala kuvajtské investory do ulic, Bahrajnu hrozí kolaps

Kuvajt/Manáma - Finanční krize zasáhla už téměř celý svět. Málokde proti ní ale lidé bojují tak hlasitě jako v Kuvajtu. V malé zemičce na arabském poloostrově neváhali investoři vyjít do ulic, požadují, aby vláda uzavřela tamní burzu, což má podle nich zabránit dalšímu propadu akcií a znehodnocení úspor. Těžké chvilky zažívá také Bahrajn, jeho ekonomika se v důsledku finanční krize možná zhroutí.

„Burza by měla být zavřena, aby malí investoři nepřišli o všechny své úspory. Vláda chrání jen velké firmy, jenže malí investoři potřebují, aby burza zavřela, než se situace uklidní,“ přiblížil požadavky protestujících jeden z kuvajtských obchodníků na burze Mohamad al Rushait. Lidé, kteří vložili peníze do titulů obchodovaných na kuvajtské burze, přicházejí o značné částky. Dnes se tamní hlavní index propadl o 23 procent.


Protestům, panice a masovému vybírání vkladů nezabránila ani kuvajtská centrální banka, která včera převzala kontrolu nad finančním ústavem Gulf Bank, ani vláda, která přislíbila garance na všechny vklady u domácích bank. K vyhrocení situace v Kuvajtu přispěl zejména fakt, že se tamní vládnoucí garnitury snažily do poslední chvíle přesvědčit, že se krize zemi vyhne. Když pak Gulf Bank oznámila 750milionovou ztrátu, kterou nabrala na termínovaných obchodech zejména kvůli posilujícímu dolaru, ztratili investoři ve vládu důvěru.

Sulaiman Al Hajirri, kuvajtský obchodník:

„Voláme k jeho výsosti emírovi, aby uznal svou zodpovědnost a podnikl kroky, které zachrání ekonomiku od kolapsu.“


S otřesy finančních trhů se ale nepotýká pouze Kuvajt, naplno už je pociťuje celý Arabský poloostrov. Nejvážnějším problémům zřejmě čelí Bahrajn, který na rozdíl od celé řady států po celém světě nemůže zvýšit státní záruky za vklady v bankách. Důvod je prostý, zatímco vklady v bahrajnských bankách dosahují 265 miliard dolarů, hrubý domácí produkt země činí pouhých 11 miliard. Zemi tak hrozí zhroucení celé ekonomiky.