Americká vláda začne uvolňovat peníze ze záchranného balíčku už tento týden

Washington, DC - S napětím očekávaný záchranný balíček začne pumpovat peníze do amerických bank již tento týden, americká vláda zatím uvolní 125 miliard dolarů (zhruba 2,5 bilionu korun) z plánovaných 700. Asistent ministra financí David Nason dnes uvedl, že v neděli v noci podepsala vláda dohodu o finanční pomoci s devíti předními bankami a tento týden začne kupovat jejich akcie. Tento krok má zlepšit rozvahu bank a podpořit jejich finanční stabilitu.

Tato akce je prvním uvolněním finančních zdrojů z vládního stabilizačního balíčku o objemu 700 miliard dolarů. Kongres ho schválil 3. října a ministr financí Henry Paulson rozhodl, že z celkové částky využije 250 miliard dolarů k přímým nákupům akcií bank. To fakticky povede k částečnému znárodnění amerického finančního sektoru, ten však získá rychle potřebné peníze.

Nason, který je hlavním architektem záchranného plánu, také potvrdil, že ministerstvo zvažuje řadu dalších žádostí o pomoc ze záchranného programu. Tyto žádosti nejsou jen od domácích bank, ale také od pojišťoven, automobilek či bank kontrolovaných zahraničním majitelem. Nenaznačil však, kdy by mělo padnout rozhodnutí o těchto žádostech.