Polská vláda schválila harmonogram, euro chce zavést od roku 2012

Varšava - Polská vláda schválila harmonogram vstupu Polska do eurozóny, podle kterého by měla evropská měna nahradit zlotý 1.ledna 2012. Novinářům to dnes oznámil premiér Donald Tusk. Podle vlády má urychlené přijetí eura Polsku pomoci lépe čelit případným dalším světovým finančním krizím. O harmonogramu však vláda zatím nepřesvědčila opozici pod vedením Jaroslawa Kaczyńského.

Vláda se dnes pokusila přesvědčit prezidenta Lecha Kaczyńského, aby plán podpořil. „Podařilo se nám přesvědčit prezidenta, aby mírněji hodnotil naše plány, které se týkají zavedení eura,“ řekl po setkání Tusk. Prezident uvedl, že je otevřený diskusi o euru a argumentům pro jeho
přijetí. Překvapivě pochválil vládu a zdůraznil, že podle něj hospodářská
krize v Polsku není.

Prezidentův bratr, lídr největší opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, i po včerejší schůzce s Tuskem trvá na tom, že euro by mělo být v Polsku zavedeno později. Vláda si musí podporu opozice zajistit, protože před zavedením eura je v Polsku nutné změnit ústavu. Pokud se s euroskeptickou stranou (PiS) nedohodne, zvyšuje se pravděpodobnost, že se bude v Polsku o zavedení eura hlasovat v referendu. Většina Poláků by se podle průzkumů veřejného mínění vyslovila pro euro.

Harmonogram přijetí eura načrtl detailní pracovní plán, podle něhož bude vláda a parlament činit takové kroky, aby byla země na vstup do eurozóny připravena do poloviny roku 2011. Podrobnosti plánu dnes vláda nezveřejnila. Před zavedením eura musí polský zlotý strávit minimálně dva roky v mechanismu směnných kurzů ERM-2, kde bude jeho pohyb omezen vytyčeným pásmem. Země podle Tuska musí nejpozději v květnu nebo červnu vstoupit do ERM-2, pokud chce zavést euro podle plánu.

Ekonomové míní, že zavedení eura by mimo jiné zrychlilo hospodářský růst, protože by usnadnilo život vývozcům. Podle analytiků by se také zvýšila stabilita polské měny. Odpůrci eura zdůrazňují, že před jeho přijetím bude muset Polsko nejméně dva roky nákladně bránit stabilní kurz zlotého. Opoziční politici se také obávají toho, že by při po výměně valut značně vzrostly ceny.

Eurozóna má v současné době 15 členů, od ledna se ale rozšíří o Slovensko. Na vstup do eurozóny se chystá i Česká republika, ta ale zatím konkrétní datum vstupu nemá. Uvažuje se o roce 2013, podle ministra financí Miroslava Kalouska definitivní termín zřejmě letos ještě nepadne.