Úroková sazba na Slovensku klesla kvůli euru na 3,75 procenta

Bratislava - Bankovní rada Národní banky Slovenska (NBS) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,75 procenta. Slovensko tím srovnalo svou sazbu na úroveň základního úroku eurozóny, kam se Slovensko od ledna příštího roku začlení.

Evropská centrální banka snížila svou základní sazbu o půl bodu na 3,75 procenta 8. října, kdy tak učinila v koordinaci s centrálními bankami USA a dalších předních zemí světa. Byl to jeden ze zásadních kroků, kterým světové centrální banky reagovaly na prohlubující se finanční krizi a riziko prudkého útlumu ekonomiky.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet v pondělí naznačil, že banka by mohla na nadcházející listopadové schůzce své bankovní rady základní úrok v případě zlepšení inflačního výhledu opět snížit. Slovensko přijímá od 1. ledna euro a jeho oficiální úroky musí být shodné s úroky v eurozóně.

Politické motivy se tak v rozhodování slovenské centrální banky dostávají mezi čistě ekonomické. Současně totiž zveřejnil Slovenský statistický úřad údaje o cenách zboží a služeb, které jen za první polovinu října stouply v korunách i v eurech shodně o 0,1 procenta. V době zvyšujících se inflačních tlaků přitom centrální banky běžně svou fiskální politiku běžně utahují.

Guvernér NBS Ivan Šramko dnes ovšem novinářům řekl, že uvolněním měnové politiky chce centrální banka rovněž omezit vliv globální finanční krize na slovenskou ekonomiku. Analytici totiž nedávno snížili odhad růstu slovenské ekonomiky z 6,5 na 5,1 procenta. Pro pokles hlavní úrokové sazby hlasovalo z desetičlenné bankovní rady všech jejích devět přítomných členů.

Vydáno pod