Světové akcie dnes dohánějí včerejší ztráty

Praha - Na rozdíl od pražské burzy, která je kvůli státnímu svátku uzavřená, světové akciové trhy dnes výrazně oživovaly z pondělních propadů. Podle analytiků dnes investory povzbudily šance k výhodným nákupům levných akcií, protože kurzy akcií a indexy světových burz jsou po sérii poklesů na nejnižších úrovních za řadu let.

Japonský akciový trh dnes smazal celou pondělní ztrátu, třebaže na počátku obchodování se jeho hlavní index propadl poprvé po 26 letech pod hranici 7000 bodů. Hlavní tokijský index Nikkei 225 nakonec vzrostl o 6,4 procenta a trhu pomohly snahy o výhodné nákupy a všeobecný pokles kurzu jenu.

Výrazné oživení zaznamenaly i další burzy v Asii. Index burzy v Hongkongu vyskočil o 14,4 procenta, nejvíce za 11 let. Burza v Soulu posílila o 5,6 procenta. Také čínské akcie v Šanghaji po počátečním poklesu nakonec posílily o 2,8 procenta.

Rovněž západoevropský akciový trh zahájil výrazným oživením z pondělního propadu, kdy jeho hlavní index sestoupil nejníže za pět a půl roku. Kromě nízkých cen akcií k tomu přispěl nárůst v ropném sektoru. Index FTSEurofirst 300 začal růstem o 2,7 procenta a po 13. hodině SELČ už získával 3,8 procenta. V říjnu dosud index ztratil kvůli finanční krizi a strachu investorů z recese 23 procent.

"Není nic překvapivého na tom, že na trhy přišli lovci výhodných nákupů,
třebaže ekonomické vyhlídky se propadají a výhled na firemní frontě je
velmi špatný," řekl agentuře Reuters analytik Barclays Henk Potts.

Nadále extrémně rostly akcie německé automobilky Volkswagen, která se tak díky tomu nakrátko stala největší světovou firmou z hlediska tržní hodnoty. Spekulanti na pokles v reakci na nedělní zprávu firmy Porsche o vlastnictví již téměř 74 procent akcií VW hromadně rušili krátké pozice a kurz Volkswagenu dočasně vystoupil až na 1005 eur.

Vydáno pod