ŽDB Bohumín odstavují kvůli krizi některé provozy

Bohumín (Karvinsko) - Společnost ŽDB Bohumín, která patří do impéria firem podnikatele Karla Komárka, musela kvůli ochlazení evropské ekonomiky začít odstavovat některé provozy, posílat jejich zaměstnance na dovolenou nebo na nucený pobyt doma za 70 procent platu. To se týká asi 200 až 300 lidí. S rušením pracovních míst ale zatím firma nepočítá. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

„Máme potíže v hutní výrobě a zčásti i v drátovenství,“ potvrdil šéf železáren a drátoven Zdeněk Juchelka. V ŽDB vázne hlavně prodej válcovaných profilů určených pro automobilky a stavebnictví. „Ještě v létě jsme počítali s tím, že překročíme o několik desítek milionů korun plán provozního zisku nastavený na 580 milionů korun. Teď už je ale jisté, že zůstaneme pod ním,“ doplnil Juchelka.

Provozy odstavují i Železárny Veselí ze skupiny Z-Group Zdeňka Zemka. „Cítíme úbytek zakázek. Nejde zatím o nic dramatického, jen o dočasnou odstávku některých linek,“ řekla manažerka skupiny Marcela Mrázková s tím, že společnost letos také nedosáhne plánovaných zisků.

Kvůli dopadům prohlubující se globální finanční krize čekají oceláře z celé Evropy v nadcházejícím období problémy. Podle pondělního prohlášení evropského sdružení ocelářů Eurofer obchod s ocelí v Evropské unii v příštích měsících vstoupí do období dočasné nestability a nadměrné nabídky. Kromě klesajícího zájmu u některých odběratelů, třeba výrobců aut či stavebního průmyslu, svou roli v poklesu hraje i dovoz oceli z Číny.

ArcelorMittal, největší výrobce oceli na světě, už snižuje produkci v Evropě o 15 procent a údajně plánuje, že během zimy dočasně uzavře továrny v Belgii, Francii či Německu. Podle zdrojů z ostravských hutních kruhů výrobu omezuje i dceřiná firma Mittalu, česká ocelářská jednička ArcelorMittal Ostrava. Její vedení situaci ale nekomentuje.

Určité mírné zlepšení v sektoru podle evropských ocelářů je možné čekat případně až někdy na konci příštího roku.