Česko získalo lepší přístup k italskému ropovodu TAL

Praha - Česká společnost Mero, vlastněná státem, která se stará o dodávky ropy do Česka, získala lepší přístup k ropovodu TAL. Nové dohody garantují Česku možnost využít v případě potřeby část kapacity ropovodu k přepravě vlastní ropy. Píše o tom deník E15. TAL spojuje italský přístav Terst s německým Ingolstadtem, odtud se pak ropa dostává přes ropovod IKL do Česka. Právě orientace na západní cesty má Česko vymanit ze závislosti na dodávkách na ruském ropovodu Družba, který se v poslední době potýká s častými výpadky dodávek.

Problémy s dodávkami ropy z Ruska trvají již od počátku června. Výpadky se zatím daří dorovnávat ropovodem Ingolstadt, jímž letos přitečou rekordní více než tři miliony tun ropy. „Je to stále stejné. Nikdy do poslední chvíle nevíme, kolik ropy nám přes Družbu přiteče. Někdy nedostaneme nic, jindy zase o hodně víc než jsme měli v daném termínu dostat. Podle našich prognóz potrvá nejistota minimálně do konce roku,“ uvedl ředitel společnosti Mero Jaroslav Pantůček.

Podle Pantůčka nemají kolísavé dodávky ropy na provoz tuzemských rafinerií žádný významnější vliv. Stát jim totiž v případě potřeby půjčuje ropu ze státních hmotných rezerv. Státní zásobníky jsou nyní plné.       

Podíl v TAL má vyřešit problémy s ropou 

Definitivně by nejisté dodávky Družbou měl vyřešit až podíl, který chce ČR získat v ropovodu TAL. Podílníci jsou totiž odbavováni přednostně a mají navíc nižší ceny za přepravu. Pro Česko je získání podílu v ropovodu nutností. Rusko totiž radikálně mění ropné trasy. V Primorsku a Novorosijsku buduje obří terminály, přes které chce tankery vyvážet svou ropu do celého světa. Napřesrok navíc dokončí dva nové ropovody. Oba jsou přímou konkurencí Družby, která by podle některých varování mohla v dohledné době zcela vyschnout.