Kina přilákala opět míň diváků, provozovatelům klesají zisky

Praha - Čechy letos kina příliš nelákají a jejich provozovatelům tak klesají tržby. Podle Unie filmových distributorů  přišlo od ledna do září do kina necelých 8,9 milionu diváků, což je o 1,2 milionu méně než ve stejné době před rokem. Za prodané lístky tak provozovatelé kin utržili jen 854 milionů korun - meziročně o 112 milionů méně.

V loňském roce se česká kina těšila z rekordně silné sezóny. Návštěvnost byla nejvyšší za posledních několik let. Do kinosálů přišlo přes 12,8 milionu lidí a tržby činily 1,2 miliardy korun. Zásluhu na tom podle distributorů měly hlavně atraktivní domácí tituly, jakými byly Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových, film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále a komedie Tomáše Vorla Gympl. Ze zahraničních snímků loni patřil mezi divácky nejúspěšnější film Harry Potter a Fénixův řád, oblíbení byli také Simpsonovi ve filmu.

Domácí filmový trh po roce 1999 zejména díky nástupu multikin překonal krizi, s níž se potýkal od začátku 90. let. Návštěvnost kin dramaticky klesla v roce 1994, z bezmála 22 milionů diváků v roce 1993 na 12,9 milionu lidí. V následujících letech se návštěvnost pohybovala kolem devíti milionů lidí ročně a nejnižší byla v roce 1999, kdy do kin zavítalo 8,4 milionu diváků. Od té doby návštěvnost kinosálů pozvolna rostla až na 12,1 milionu lidí v roce 2003.

Vydáno pod