Bývalí manažeři „zachráněné“ banky Fortis prý lhali akcionářům

Brusel - Belgická justice prošetřuje bývalé vedení banky Fortis, kterou srazila na kolena světová finanční krize a zachránila ji až vládní injekce 11 miliard eur a následný prodej francouzské bance BNP Paribas. Někdejší šéfové Fortisu podle belgického tisku úmyslně lhali akcionářům a zadržovali informace o skutečných rizicích spojených s problémy na americkém hypotečním trhu.

Fortisu nalomil vaz ambiciózní nákup nizozemské ABN Amro, na němž se podílel s Royal Bank of Scotland a Banco Santander. Tato mnohamiliardová transakce ale Fortis finančně vyčerpala a banka se dostala do problémů s nedostatkem kapitálu.

Šéfové znali rizika a nic neřekli

Vedení Fortisu podle belgického listu Le Soir zhruba před rokem tajilo, jak je banka ve skutečnosti vystavena rizikům kvůli problémům na americkém hypotečním trhu. Bylo to v době, kdy se snažili přesvědčit akcionáře, aby se podíleli na navýšení kapitálu potřebného k nákupu ABN Amro.

Le Soir se při svém tvrzení odvolává na interní materiály belgické banky. Jeden z nich, pocházející ze srpna 2007, prý třeba svědčí o tom, že Fortis byl vystaven rizikům ve výši přes 8,6 miliard eur v souvislosti se zmiňovanými problémy na hypotečním trhu v USA. Manažeři o tom však nic neřekli.

Pokud by se podezření bývalého vedení banky Fortis potvrdila a jeho členové byli odsouzeni, mohli by ve vězení strávit až pět let.