Karlovarský porcelán stále vyrábí, odběratelům prodává za hotové

Nová Role (Karlovarsko) - Společnost Karlovarský porcelán, která po vyhlášení insolvence bojuje o holou existenci, stále vyrábí. Její závody mají stále zajištěný dostatečný přísun energie i surovin na výrobu; přes nespokojenost zůstává i většina zaměstnanců. Další osud firmy záleží především na tom, zda výrobu dokáže udržet a zároveň najít dostatek odběratelů, kteří za výrobky budou platit hotově.

Karlovarský porcelán se nachází v úpadku, věřitelé nyní u insolvenčního správce uplatňují své pohledávky a firma dodává své zboží pouze za hotové. Zatím se jí však daří nacházet dostatek odběratelů, kteří jsou za těchto podmínek ochotni porcelán stále kupovat. Podle insolvenčního správce Tomáše Čermína není jasné, jak dlouho budou ještě porcelánky vyrábět.

Ještě pořád mají zajištěné energie i suroviny na výrobu, hradit však musí i náklady na splácení leasingů a na ostrahu. Klíčovou otázkou jsou rozzlobení zaměstnanci. Většina z nich je ochotna zůstat, pokud dostanou zbývajících 30 procent ze zářijových výplat a zároveň firma bude mít prostředky na výplaty za říjen. Podrobnosti by se mohli dozvědět v pátek.

Historie společnosti Karlovarský porcelán sahá až do 18. století, nyní je možné, že se definitivně uzavře. Podle generálního ředitele porcelánky Vlastimila Argmana přivedla Karlovarský porcelán ke krachu silná koruna ve spojení s vysokými cenami energie.

Porcelán
Zdroj: ČT24
Vydáno pod