Svaz průmyslu navrhl vládě tři kroky k řešení krize

Třinec/Praha - Svaz průmyslu a dopravy České republiky dnes vyzval vládu, aby rychle a účinně reagovala na současnou finanční krizi. Kabinet by měl učinit tři zásadní kroky: určit pevný termín co nejrychlejšího přijetí eura, odmítnout energeticko-klimatický balíček a výrazněji pomoci malým a středním podnikům. Vyplývá to z dokumentu, který dnes přijala valná hromada svazu v Třinci. Premiér Mirek Topolánek v reakci prohlásil, že v současné situaci je stanovení termínu přijetí eura nemyslitelné.

„Náš názor je, že je potřeba řešit věci s předstihem,“ říká prezident svazu Jaroslav Míl, podle nějž jsou včasná opatření těmi nejlevnějšími. Eurozóna se podle Míla dlouhodobě ze současných problémů poučí a navrátí se k přísným rozpočtovým pravidlům. Brzké stanovení termínu přijetí eura v ČR by prý proto podle něj bylo správným signálem pro investory a pomohlo by české ekonomice, jež je postavená na exportní výkonnosti.

Premiér Mirek Topolánek reagoval tím, že požadavek svazu vnímá jako jeho určitou setrvačnost, bez zohlednění toho, co ukázala současná finanční krize. Je ale ochoten se svazem o tomto požadavku jednat. „Stanovení termínu přijetí v eura v situaci, kdy podle návrhu jednotlivých zemí eurozóny dochází k dalšímu rozkladu paktu růstu stability a dalším potenciálním rizikům, je podle mě nesmyslné,“ řekl Topolánek.

„Rozhodnutí o datu padne podle mě nejdřív příští rok. A pokládám to v době ještě neskončené finanční krize za logický a já bych řekl správný krok. Bavit se o tom se Svazem průmyslu a dopravy ještě budu,“ přislíbil.

Ani ministr průmyslu a obchodu Martin Říman nemá pocit, že by vláda se svazem měla zásadní rozpory, ovšem krom otázky přijetí eura. Říman v tomto souhlasí se stanoviskem viceguvernéra České národní banky Mojmírem Hamplem. Ten ve článku pro dnešní Lidové noviny shrnuje čtyři hlavní argumenty pro odklad zavedení eura v ČR. Vypichuje nevýhody fixního kurzu, kritizuje, že měnová unie nevede k lepší hospodářské politice, společná měna podle nesvědčí „dohánějícím“ ekonomikám a proti přijetí eura údajně hovoří i průběh současné finanční krize.

Podle Míla však podniky v ČR časté výkyvy kurzu české měny poškozují. I proto řada firem musí propouštět, omezovat výrobu a zvažovat přesunutí části produkce do jiné země, upozornil Míl. Celá politická scéna by se podle něj měla včas sjednotit a potřebné reformy schválit dříve, než Česká republika naplno pocítí dopady finanční krize.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman:

„Zdraví ekonomiky je především o důvěře a mluvením o krizi každý den třikrát tu důvěru extra neposilujeme.“


V dalších dvou požadavcích Říman se svazem průmyslu souhlasí. Česká delegace na summitu EU prosadila, že klimatický balíček bude zohledňovat ekonomickou situaci státu. Podporu drobných podnikatelů by měla zlepšit Česká exportní banka.

Člen bankovní rady ČNB Mojimír Hampl
Zdroj: ČT24