Microsoft začíná testovat nové Windows 7

Praha - Devět z deseti počítačů na světě řídí operační systém Windows. Jeho výrobce, společnost Microsoft, začíná testovat jeho novou verzi s názvem Windows 7. Měla by přinést řadu inovací a také opravit chyby svého předchůdce - mezi uživateli nepříliš oblíbených Windows Vista.

Microsoft uvede nové Windows do testovacího provozu dříve, než se čekalo, a to už začátkem příštího roku. Přesto se ale k rukám běžného uživatele nejspíš dostanou nejdříve za rok. Podle Romana Všetečky ze serveru Technet.cz udržoval Microsoft mezi svými operačními systémy tříletý interval, u Windows XP a Windows Vista se doba mírně prodloužila. Nyní se možná naopak o něco zkrátí.

Předchozí Windows Vista u uživatelů nezabodovaly, a to zejména kvůli velké hardwarové náročnosti, za tři čtvrtě roku se po světě prodalo jen 180 milionů licencí. Uživatelům dále vadí jejich vyšší cena, nekompatibilita s jejich některým starším softwarem či potíže s instalací některých ovladačů.

Julie Larson-Greenová, viceprezidentka Microsoftu:

„Je pěkné mít nejlepší technické řešení. Ale právě z někdejšího souboje videoformátů, jako byly VHS a Beta na přelomu 70. a 80. let, je vidět, že ani to vždycky nestačí. Tehdy také zvítězily technicky méně vyspělé videokazety VHS.“


Nové Windows by se proto neměly zaměřovat na technické vymoženosti, jako podporu 3D formátu, nýbrž by měly být rychlejší a k uživateli přátelštější. Nabídnout by měly podporu tzv. multidotykového ovládání a zjednodušenou práci s více otevřenými okny. Nový systém by také neměl být tak náročný na počítačové vybavení, běžný provoz by měl být možný s operační pamětí o velikosti jednoho gigabytu, která na Visty nestačí.