Hypotéky od Komerční banky výrazně zdražily

Praha - Komerční banka ve středu zvýšila o jedno procento minimální sazbu úroku na stoprocentní hypotéku, a to na 6,49 procenta. Minimální sazby pro hypotéky do 85 procent hodnoty zastavované nemovitosti banka zvýšila o 0,6 procentního bodu na 5,59 procenta. Krok Komerční banky, která je trojkou tuzemského hypotečního trhu, je prý předzvěstí výrazného zdražení hypoték v Česku v důsledku finanční krize, která srazila dostupnost hypoték v mnoha zemích. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

„Výše úrokových sazeb je ovlivněna jednak cenou zdrojů na mezibankovním trhu a jednak vysoce konkurenčním prostředím,“ komentovala zdražení hypoték mluvčí Komerční banky Monika Klucová. „Je to jasný signál, že úvěry v Česku budou dražší. My se o zdražení rozhodujeme,“ řekl šéf Hypoteční banky Jan Sadil.

Většina bank se změnou úroků zatím vyčkává. „V tuto chvíli nic na stole není, ale samozřejmě sledujeme vývoj na trhu,“ řekla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

Rozhodnutí Komerční banky je podle odborníků logickým krokem, který odráží zdražení peněž, ze kterých banky financují půjčky. V praxi to však bude znamenat, že hypotéky se stanou pro rodiny s průměrnými příjmy nyní téměř nedostupné. Měsíční splátka stoprocentní nejběžnější hypotéky na 1,7 milionu korun na 20 let se po středečním rozhodnutí banky vyšplhala na 12.665 korun, což je o 1000 korun víc než předtím.

Naposledy se úroky na hypotékách ve většině bank měnily koncem léta, kdy šly mírně dolů. Nejběžnější pětileté fixace se tak ustálily v rozmezí od 4,99 do 5,29 procenta ročně. Banky ale od léta požadují od klientů větší příjem a některé z nich, jako Raiffeisenbank a GE Money Bank, přestaly nabízet stoprocentní hypotéky.

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj klesl objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům za devět letošních měsíců meziročně o 15,4 procenta na 90,4 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí objem hypoték pro občany činil 30,8 miliardy korun, což znamenalo v porovnání se stejným obdobím loni zhoršení o 4,4 procenta.