Česká spořitelna navzdory krizi vydělala 14 miliard

Praha - Česká spořitelna, banka s největším počtem klientům v zemi, navzdory světové finanční krizi prosperuje. V letošním třetím čtvrtletí zvýšila ve srovnání s loňskem čistý zisk o 73 procent na víc než 14 miliard korun. S účetními výsledky banky sice zamíchal letošní prodej Pojišťovny ČS, i po jeho odečtení však Česká spořitelna vydělala meziročně o 21 procent víc.

Provozní zisk banky meziročně vyrostl o 32,3 procenta na 16,6 miliardy korun. Zásluhu na jeho navyšování má především nárůst čistých úrokových výnosů, tažený zejména úvěrovými obchody občanům a právnickým osobám, a také zvyšováním úrokových výnosů z mezibankovních obchodů.

Za prodej celého podílu v Pojišťovně České spořitelny rakouské pojišťovací společnosti Vienna Insurance Group utržila banka 4,26 miliardy korun.

Výsledky Erste Bank

Dařilo se také většinovému vlastníkovi České spořitelny - rakouské skupině Erste Bank Sparkassen. Čistý zisk zvýšila ve třetím čtvrtletí o necelých 75 procent na 1,46 miliardy eur, asi 34,75 miliardy korun, stejně jako v případě České spořitelny hlavně díky prodeji pojišťovacích aktivit. Přecenění portfolia kvůli finanční krizi přišlo Erste na 18,1 milionu eur, přibližně 431 milionů korun.

Přestože si Erste Bank podle analytiků vede ve srovnání s dalšími velkými bankovními skupinami dobře, schválila dnes ráno rakouská vláda uvolnění 2,7 miliardy eur na navýšení kapitálu banky.

České banky krize neohrožuje

Hospodářské výsledky České spořitelny zatím podporují odmítavý postoj české vlády k poskytování jakékoli přímé pomoci finančnímu sektoru. I Česká spořitelna však turbolence na finančních trzích pocítila. Kvůli přecenění zasažených aktiv musela banka odečíst tři čtvrtě miliardy korun.

Podle analytiků světová krize pád českých bankovních domů nezpůsobí. Může za to především jejich konzervativní obchodní politika zaměřující se na přijímání vkladů a poskytování úvěrů spíše než na investiční aktivitu. Česká vláda však přesto chce zvýšit záruky za vklady klientů z 25 na 50 tisíc eur.