Ministerstvo práce může podle odborů pomoci sklářům bez výplat

Praha - Odborový svaz skla a porcelánu se znovu obrátil na ministerstvo práce a sociálních věcí s žádostí o pomoc pracovníkům skláren Bohemia Crystalex Trading (BCT) a porcelánek Porcela Plus, kteří zůstali bez peněz. Zákon jim podle odborářů umožňuje hradit ze státního rozpočtu kromě dávek státní sociální podpory také ostatní sociální dávky.

Skupina BCT a Porcela Plus je od září v insolvenčním řízení. Ve dvou podnicích - Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady se výroba zcela zastavila a zhruba 1750 tamních zaměstnanců nedostalo své mzdy za září a nedočkají se jich zřejmě ani za říjen. Část výplat také nedostali zaměstnanci Karlovarského porcelánu, který ale dál vyrábí.


„Tito lidé potřebují okamžitou pomoc, protože nemají prostředky na nájem ani k obživě svých rodin,“ zdůraznil šéf odborářů Vladimír Kubinec. Ministerstvo práce a sociálních věcí je podle Kubince tím, kdo by měl najít peníze na takovou konkrétní pomoc a předložit návrh vládě.

Odmítavý postoj ministerstva 

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas už ale před týdnem mimořádnou podporu sklářům odmítl. V případě úpadku společnosti musí podle ministerstva pracovníci vymáhat dluhy u insolvenčního správce skláren. Jinak jim zbývá jen občanskoprávní řízení u soudu.

Vláda podle Nečase udělá všechno pro to, aby insolvenční řízení proběhlo co nejrychleji a aby se podařilo co nejrychleji najít postiženým podnikům nového majitele, který by zachránil alespoň část výroby. V případě nezdaru bude prý snahou vlády, aby skláři nalezli novou práci v okolí.

Vydáno pod