10 tisíc pracovníků z automobilového průmyslu prý přijde o práci

Brno - Následky finanční krize v českých firmách působících v automobilovém průmyslu budou mnohem horší, než se čekalo. Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonína Šípka přijde ještě letos a začátkem příštího roku o místo zhruba 10 tisíc zaměstnanců. Dosud se předpokládalo, že se evidence úřadů práce rozšíří jen asi o 3 tisíce lidí.

České automobilky vyrobí letos a počátkem roku 2009 přibližně o 20 tisíc aut méně. Pro menší výrobu budou potřebovat také méně zaměstnanců, a tak ze současných 120 tisíc pracovníků propustí zhruba 10 tisíc.

Podle Pavla Juříčka ze společnosti BRANO GROUP by ale mohlo být propouštění mnohem masivnější, mohlo by postihnout až 20 tisíc lidí. SAP to ale nepotvrdilo, v nejbližších měsících tak velké propouštění neočekává a vývoj v delším časovém horizontu je prý velmi těžké odhadnout.


Automobilky i jejich dodavatelé již delší dobu žehrali na silný kurz koruny a vysoké mzdové náklady, které snižovaly konkurenceschopnost jejich výrobků na zahraničních trzích. Finanční krize však velkou silou zasáhla i poptávku po automobilech. Jen v Evropě se v době od ledna do září propadl prodej o 4,4 procenta.