Svět platí za finanční krizi - už téměř 6 bilionů dolarů

Praha - I když se první známky problémů na finančních trzích objevily již před více než rokem, skutečně velkých a drastických otřesů si svět "užívá" necelé dva měsíce. Jsou však tak vážné, že vlády po celém světě i mezinárodní instituce nutí chrlit na finanční trhy miliardy dolarů. Suma, kterou již vydaly nebo přislíbily krachujícím bankám a trhům ochromeným krizí, se již blíží neuvěřitelným 6 bilionům dolarů (v přepočtu přibližně 112,2 bilionu korun).

Největší sumu vrhlo na finanční trhy pět ze sedmi států sdružených ve skupině nejvyspělejších zemí světa G7. Francie, Německo, Japonsko, Velká Británie a Spojené státy už finančnímu sektoru připravily pomoc ve výši zhruba 3,98 bilionů dolarů. Způsobů, které k tomu státy využívají, je hned několik: garantují mezibankovní půjčky, kupují podíly v problémových bankách a poskytují jim výhodné půjčky.

Pozadu nezůstávají ale ani ostatní státy světa, především ty evropské. 12 evropských zemí spolu s pěti asijskými kolegy - Indií, Singapurem, Jižní Koreou, Spojenými arabskými emiráty a Kazachstánem - již poskytlo nebo přislíbilo téměř 1,86 bilionů dolarů.

S pomocí nejpostiženějším zemím už přispěchal i Mezinárodní měnový fond. Islandu přislíbil půjčku ve výši 2 miliard dolarů, Ukrajina s ním podepsala dohodu o poskytnutí 16,5 miliardy USD. Maďarsku pomohl společně s Evropskou unií a Světovou bankou. Celková suma, kterou mu jsou připraveny tyto tři mezinárodní organizace poskytnout, činí 25,1 miliardy dolarů.

Kolik narozenin oslaví finanční krize?

Ze začátku se mohlo zdát, že se jedná jen o sérii špatných a riskantních rozhodnutí několika poskytovatelů hypoték ve Spojených státech. To bylo v létě 2007. Po roce to vypadalo, že to nejhorší má svět za sebou. Pak ale přední americká investiční banka Lehman Brothers požádala o banknotovou ochranu a finanční krize mohla oslavit své první narozeniny vskutku velkolepě.


Jak dlouho s ní budeme muset ještě bok po boku žít, zůstává ve hvězdách. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že potrvá ještě minimálně rok. Například ředitel rakouské pobočky mezinárodní poradenské firmy A.T.Kearney Robert Kremlicka ale tvrdí, že se s následky otřesů světových finančních trhů budeme potýkat ještě pět let. Krize by se tak mohla dožít věku, kdy děti začínají chodit do školy.

Vydáno pod