Hospodářství USA si nakročilo do recese, začalo se smršťovat

Washington - Na ekonomiku Spojených států plnou silou dolehla světová hospodářská a finanční krize. Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) nejvýkonnější ekonomiky světa klesl podle údajů amerického ministerstva obchodu o 0,3 procenta. Jedná se o nejprudší pokles od roku 2001, kdy americkou ekonomiku poznamenal teroristický útok na World Trade Centre a začátek boje s terorismem.

I když se hrubý domácí produkt Spojených států začal v období od července do září propadat, výsledná čísla nebyla tak špatná, jak se předpokládalo. Odborné odhady hovořily o 0,5procentním snížení.


„Velký podíl na poklesu ekonomiky má značný nárůst nezaměstnanosti a s tím spojený výrazný propad osobní spotřeby, která poklesla o 3,1 procenta, nejvíce od roku 1980,“ vysvětlil důvody propadu analytik společnosti Fio Josef Novotný.

Americké hospodářství je nyní na půli cesty k recesi. Podle obecně uznávané definice lze totiž za recesi označit teprve propad HDP ve dvou po sobě následujících čtvrtletích. Ve druhém čtvrtletí ekonomika USA rostla 2,8procentním tempem.

Odborníci jsou ale skálopevně přesvědčeni o tom, že recese do USA nakonec přijde. „Jedná se už pouze o to, zda bude pokles mělký a krátký, či zda se bude jednat o dlouhodobější krizi, podle mého názoru je prozatím pravděpodobnější první varianta,“ poznamenal Novotný. Předpokládá přitom, že by se americké hospodářství mohlo vrátit k růstu ve druhém pololetí roku 2009.

Vývoj americké ekonomiky je pro svět klíčový. V USA totiž končí řada výrobků z celého světa. Pokud se tedy začne americké hospodářství propadat, znamená to předzvěst podobných problémů v celé řadě dalších zemí.