Brown se kvůli krizi sešel s „velkou přítelkyní z Německa“

Londýn - Britský premiér Gordon Brown se dnes kvůli finanční krizi, která řádí po celém světě a tíživě doléhá také na Evropu, sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Shodli se spolu na tom, že k překonání turbulencí je potřeba posílit spolupráci mezi rozvinutými i rozvojovými zeměmi. Především by měly zasáhnout vyspělé země Evropy, aby zabránily šíření krize do slabších ekonomik východní části starého kontinetu.

„Musíme zabránit tomu, aby se krize rozšířila do zemí se středním příjmem ve východní Evropě. Jsme proto, aby bohaté země poskytly peníze do mezinárodního finančního fondu,“ zdůraznil Brown na brífinku po setkání s kancléřkou. Přesný způsob, jak toho dosáhnout by měla přinést jednání na půdě Evropské unie, ale také summit čelních světových představitelů, který se uskuteční 15. listopadu ve Washingtonu.


S plány pro listopadové setkání přišla i Merkelová. „Chceme větší transparentnost, větší mezinárodní spolupráci, posílení role Mezinárodního měnového fondu a také musíme ukázat, že máme na naší straně velkou zodpovědnost,“ agitovala na brífinku. Svou řeč uzavřela tím, že pro překonání finanční krize a pro prevenci podobných problémů do budoucna je především třeba posílit mezinárodní dělbu práce.