Pražský burzovní index dnes znovu silně posílil, akcie CME dohnaly ztráty

Praha - Akcie na pražské burze druhý den po sobě výrazně poskočily do zelených čísel. Hlavní burzovní index PX dnes vzrostl o 9,17 procenta na 864,5 bodu, což byl po ruských indexech dnešní největší růst v Evropě. Nejvíce posílily cenné papíry mediální společnosti CME, která naopak včera nejvíce ztrácela, silně dnes vzrostly i akcie rakouské bankovní skupiny Erste.

Zprávou dne bylo podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky ohlášení výsledků Erste Bank. Většinový vlastník České spořitelny ve třetím čtvrtletí zvýšil zisk před zdaněním meziročně o 0,3 procenta na 1,32 miliardy eur (31,4 miliardy korun). Akcie Erste v reakci na zprávu vzrostly o téměř 20 procent na 523,60 koruny.

Největší procentní zisky si ovšem připsala CME, jejíž akcie ve středu jako jedny z mála výrazně propadly a minulý týden s nimi kvůli velkému poklesu muselo být dokonce přerušeno obchodování. Dnes naopak posílily o 26,19 procenta na 460,10 koruny. Titul podle Adamkoviče několikrát atakoval i 30procentní hranici.

Dařilo se i emisím energeticko-těžebních společností. Cenné papíry společnosti ČEZ vzrostly již druhý den po sobě dvouciferným tempem na 784 korun a akcie těžební firmy NWR o 15,87 procenta na 91,25 koruny. „I přes významný růst však akcie uhelné společnosti zůstávají pod hranicí 100 korun za akcii a proti upisovací ceně stále ztrácejí téměř 80 procent,“ upozornil Adamkovič.

Strmý růst zaznamenaly také akcie developera Orco, které zpevnily o 9,69 procenta na 257 korun. V červených číslech dnes uzavřely pouze akcie realitní firmy ECM, které odepsaly 0,95 procenta na 293,20 koruny.