Americké automobilky jsou v těžké krizi, v Michiganu je proto McCain bez šance

Detroit/Washington - Krize amerického automobilového průmyslu se dostává do popředí zájmu politiků a zasahuje dokonce i do prezidentské kampaně. Michiganské automobilové koncerny se potýkají s problémy a prosí vládu o finanční pomoc. Ve státě u velkých jezer kvůli hospodářským potížím zřejmě republikáni jasně prohrají, jejich kandidát John McCain se dokonce rozhodl Michigan ze své kampaně zcela vypustit.

Takzvaná „velká detroitská trojka“, tedy General Motors, Ford a Chrysler, bývala páteří americké ekonomiky. Nyní automobilky upozorňují, že bez vládní pomoci o práci přijdou miliony lidí. Už v posledních několika letech zmizela v Detroitu polovina pracovních míst v průmyslu.

Největší americká automobilka General Motors prodělává miliardu dolarů měsíčně, rozhodla se proto rozprodat své světoznámé značky, včetně výrobce terénních automobilů Hummer. Americké ikony sráží na kolena hlavně vysoké ceny benzinu, sázka na velká auta a nedostupnost půjček v důsledku finanční krize.

Kristin Dziczeková, Centrum pro automobilový výzkum:

„Firmy jako General Motors a Ford mají hotovost tak na rok, rok a půl dopředu. Za tu dobu skutečně nebudou mít nic, pokud budou prodělávat jako teď."


Jelikož mnozí viní z propadu republikánskou vládu, zřejmě ani záchranný balíček nezabrání drtivému vítězství demokratů v Michiganu. Podle ekonoma Jana Švejnara, který přednáší právě na univerzitě v Michiganu, právě kvůli ekonomické situaci sílí prodemokratický sentiment.

Před americkou vládou nyní leží dilema, zda vyjde levněji nechat některou z automobilek padnout a vyplácet sociální dávky, nebo výrobcům poskytnout několikamiliardové půjčky. Bývalá viceprezidentka GM Marina Von Neumannová-Whitmanová si myslí, že krátkodobá pomoc automobilkám je potřebná.

John McCain
Zdroj: ČT24